Baharatın Hikayesi / KUŞ ÜZÜMÜ

Kuş üzümü, küçük salkımlar halinde yetişen, meyvesi sulu, minik ve kalın kabuklu bir üzüm türüdür. Kökeni yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanan, bilinen en eski üzüm türlerindendir. Gastronomik olarak da kullanımı çok eskilerden beri süregelmektedir. En büyük üreticisi Yunanistan’ın yanında Kaliforniya, Güney Afrika ve Avustralya’da da yetiştirilir.    

Tazesi fazla tüketilmez. Güneşte doğal yöntemlerle kurutulduktan sonra mutfakta hem tuzlu hem de tatlı yemeklere lezzet katmak için kullanılır. Türk mutfağında zeytinyağlı dolma çeşitleri ile iç pilav ve baharatlı pilavlar gibi pirinç bazlı pilav çeşitlerinin olmazsa olmazıdır. Bu yerel kullanımlarının yanında hem Türk hem de dünya mutfağında kek, ekmek, çörek, zerde, aşure gibi farklı hamur işleri ve tatlıların hazırlanmasında önemli yere sahiptir.

Tadım notları:                                                            

Diğer kuru üzüm çeşitlerine benzer ancak onlardan daha hafif bir tada sahiptir. Geri planda meyankökü notası barındırır.

Uyum:

Zeytinyağlı dolma ve iç pilav başta olmak üzere ekmek, çörek, kek, salatalar, soslar, ev yapımı dondurma ve fırında kuzu eti gibi farklı lezzetler yaratmakta kullanılabilir.

Püf noktası:

Tadını ve yapısını koruyabilmesi için kuş üzümlerini ağzı sıkıca kapalı, hava almayan cam kavanozlarda, baharat dolabınızda ya da buzdolabında saklayın. Bu şekilde 6-12 ay boyunca tazeliğini koruyacaktır. 

İyi Fikir:

Sabahları süt ya da yoğurtla tüketeceğiniz yulaf gevreğinizi evde kendiniz hazırlarken içine kuş üzümü de katarak lezzet açısından zenginlik, malzeme açısından çeşitlilik kazandırabilirsiniz. 

Özellikle kuzu eti pişirirken baharatlı ve tatlı notaları seviyorsanız, yemeğinize bir tutam tarçın ve karanfil beraberinde kuş üzümü de ekleyin. Pirinç pilavı eşliğinde sunabileceğiniz enfes bir kuzu yemeği pişirmiş olacaksınız.

Salataya tatlı notalar kazandırmak için de kuş üzümü ideal bir malzemedir. Özellikle yeşil salatalarda kullanın. Marul, roka, tere, nane gibi farklı yeşillikleri doğrayıp karıştırdıktan sonra üzerine arzu ettiğiniz kadar kuş üzümü serpiştirin. Tatlılığı kuvvetlendirmek isterseniz salatanız için hazırlayacağınız sosunuzu da bal ile destekleyebilirsiniz. Sirke ya da limonu, bal, hardal, zeytinyağı ve bir tutam tuz ile karıştırarak elde edeceğiniz sosu malzemelerin üzerine gezdirerek salatanızı tamamlayın.

 

BAHARAT