Baharatın Hikayesi / SARIMSAK GRANÜL

Orta Asya steplerinin yerel bitkisi sarımsak, tarih boyunca tarımı yapılan ilk bitkilerden biri. İlk önce Orta Doğu’ya yayılmış ancak daha çok sağlık amaçlı kullanılmış. Mısırlılar ilaç niyetine tüketmiş onu. Bugün sağlıkla ilgili faydaları hala bilinip önemsense de gastronomik kullanımı çok daha fazla önem arz ediyor. Uzak Doğu’dan Amerika’ya dünya üzerinde pek çok mutfak kültürü ve coğrafyada en çok kullanılan lezzet araçları arasında baş sıradaki yerini alıyor. 

Tazesi, kurusu, yeşili ve tamamen kurutularak granül ya da toz haline getirileni gibi farklı türleri bulunuyor sarımsağın. Keskin ve özgün kokusunun kaynağı içeriğinde bulunan etken madde alisin. Bu madde aynı zamanda sarımsağın lezzetinin de kaynağı. Açığa çıkması için sarımsağın ezilmesi ya da doğranması gerekiyor. Pişirildiğinde ise alisin azaldığı için sarımsağın keskinliği de hafifliyor.

Granül ve toz sarımsak elde etmek için sarımsak, dişlerine ayrılıp soyulduktan sonra kademeli olarak dehidrasyon işlemine tabi tutuluyor. Ara aşamalarda işlendikten sonra kurutma işlemi tamamlanarak toz, granül ya da yaprak gibi istenilen şekillere getiriliyor.

Tadım notları:                                                            

Sarımsak kurutuldukça aroması artar. Yeşil sarımsağın yumuşak bir aroması vardır. Çiğ ve kurutulmuş sarımsak daha keskin aromaya sahiptir. Pişirme işlemi esnasında etken madde alisin azaldığı için sarımsağın keskin kokusu da zayıflar.

Granül ya da toz şeklindeki sarımsak ise dehidrasyon işlemine tabi tutulduğu için daha yumuşak bir tada ve tazesine göre daha hafif bir aromaya sahiptir.

Uyum:

Yaz sebzelerinden kök sebzelere, kuzu etinden balık ve tavuğa, soslardan salatalara sarımsağın uyum sağladığı yemek çeşitliliği oldukça geniştir. Domates ve zeytinyağı ile iyi bir ikilidir. Makarna soslarına çok yakışır. Et marinasyonları için vazgeçilmezdir.

Püf noktası:

Baharat karışımları hazırlarken toz ya da granül sarımsak kullanmanız sizin için daha kolaylık sağlayacaktır. Özellikle ızgara ya da mangal gibi sarımsağın kolaylıkla yandığı yerlerde pişireceğiniz etlerin marinasyonunda toz sarımsak kullanmak idealdir. 

Toz ya da granül halindeki sarımsağı aromasını uzun süre muhafaza edebilmesi için ağzı sıkıca kapalı cam kavanozlarda, ısı ve ışıktan uzak tutarak saklayın.

İyi Fikir:

Granül sarımsak ile kendi baharat karışımınızı hazırlayabilir ve bu karışımı ızgarada, tavada ya da mangalda pişireceğiniz et, tavuk ya da balığı lezzetlendirmekte kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken 2 tatlı kaşığı acı toz biber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 tatlı kaşığı sarımsak granülü, 2 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı kakule, yarım tatlı kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı toz zencefili karıştırmak. Elde ettiğiniz karışımı hafifçe yağladığınız etlerin üzerine sürdükten sonra etlerinizi pişirin. Doyumsuz lezzetler yakalayacaksınız. Hazırladığınız baharat karışımını ağzı sıkıca kapalı bir kavanozda tercihen buzdolabında saklayın. 

Granül sarımsak yoğurt ve birkaç farklı malzemeyle bir araya geldiğinde cipsler ve taze sebzeler eşliğinde servis edilebilecek enfes lezzette dip soslar hazırlamanıza yardımcı olur. Yarım bardak yoğurdu bir kaseye alıp yarım bardak mayonez, bir tatlı kaşığı granül sarımsak, bir çorba kaşığı doğranmış siyah zeytin, bir tatlı kaşığı kurutulmuş dereotu, bir tatlı kaşığı kurutulmuş nane ve bir çay kaşığı pul biber ekleyerek karıştırın. Cipsler ve taze doğranmış havuç, salatalık ya da renkli biberler gibi atıştırmalık sebzelerle servis edin.

BAHARAT